Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Vuurwerkangst: een overzicht van behandelmogelijkheden voor de hond en kat

Heel wat huisdieren, en vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor hen dan ook geen pretje. Maar vuurwerkangst is niet iets waar u en uw dier maar mee moeten leren leven. Er zijn verschillende behandelingen waarmee u uzelf en uw maatje een prettige jaarwisseling kunt bezorgen! We zetten de verschillende mogelijkheden voor u op een rijtje.

Vier tot acht weken van tevoren

Het beste is om een tijd van tevoren uw huisdier te trainen. Ook kunt u gebruik maken van angstremmende medicijnen, in combinatie met training.

Training bij vuurwerkangst

U kunt uw dier langzaam aan onweers- of vuurwerkgeluiden laten wennen door training. U kunt dit zelf doen. Met behulp van geluidsopnames van vuurwerk zorgt u ervoor dat uw dier went aan het harde geluid van vuurwerk. Er zijn speciale cd’s met vuurwerkgeluiden, maar op internet zijn ook gratis opnames te vinden. De vuurwerkgeluiden beginnen zacht zodat uw dier er niet van schrikt. Door met uw dier te spelen en af en toe iets lekkers te geven focust hij zich niet op de geluiden terwijl die langzaamaan steeds luider worden.

Let op: training kost tijd dus begin er tijdig mee. Niet pas in december! Training is de enige manier om uw dier echt blijvend van zijn vuurwerkangst af te helpen, zelfs in ernstige gevallen. Merkt u geen verbetering of is uw huisdier extreem angstig? Dan is het aan te raden de hulp van een gedragstherapeut in te schakelen.

Clomicalm

Naast training kan gebruik van medicatie nuttig zijn bij vuurwerkangst. De dierenarts kan uw huisdier Clomicalm voorschrijven. Dit is een sterke angstremmer die wordt gebruikt bij dieren met een ernstige geluidsfobie. Het middel geeft ondersteuning op de lange termijn, en vermindert het risico op terugvallen tijdens vuurwerkperiodes.

Twee weken van tevoren

In de weken voor de jaarwisseling kan extra ondersteuning nodig zijn in de vorm van kalmeringsmiddelen en voedingssupplementen. Zowel voor hond als kat zijn er verschillende geschikte opties:

  • Adaptil halsband: Dit is een angstremmer voor honden, te gebruiken bij milde vuurwerkangst of als aanvulling op vuurwerktraining of angstmedicatie. De halsband verspreidt rustgevende geurstoffen die voor mensen niet te ruiken zijn, genaamd feromonen. Dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw hond waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is.
  • Feliway verdamper: Feliway is een feromonen verdamper voor katten. Door de verdamper in het stopcontact te plaatsen, verspreidt zich een rustgevende nestgeur door het huis.
  • Zylkene: Dit is een voedingssupplement voor huisdieren met milde vuurwerkangst. Het bevat de werkzame stof alfa-casozepine, dat mild angstdempend en rustgevend werkt. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Deze stof zit ook in het Calmdiet van Royal Canin.
  • Telizen: Ook Telizen is een voedingssupplement voor huisdieren met L-Theanine en werkt mild kalmerend.

Oudejaarsavond

Medicatie

Als u te laat bent voor trainen of medicatie van te voren kunt u een angstverlagend medicijn geven. Gebruik voor uw huisdier nooit medicijnen van uzelf, ook al zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen.

Welke niet?

Niet alle medicijnen zijn aan te raden bij vuurwerkangst. De vrij verkrijgbare ‘vuurwerkpilletjes’, onder de naam Sedalin/Vetranquil bevatten acepromazine en werken averechts. Door de verlammende werking lijkt het dier wel rustig, maar de gevoeligheid voor geluid wordt juist groter! Wij raden deze middelen dan ook ten sterkste af.

Welke wel?

Een beter alternatief is alprazolam. Dit is een kalmerend middel met een groot angstverlagend effect. Het onderdrukt daarnaast het leren, waardoor het dier de vuurwerkervaring minder goed zal onthouden. Ook een voordeel is dat uw dier niet erg suf wordt van deze pillen. Wij raden u aan om de medicatie vóór 30 december in huis te hebben zodat u op tijd kunt beginnen met het geven van de pillen. U krijgt van ons een uitgebreide bijsluiter mee zodat u precies weet wanneer u moet beginnen en hoeveel u kunt geven.

Algemene tips voor honden

    • Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is. Vermijd echter de schoolpleinen en de directe omgeving daarvan, hier wordt vaak lang van tevoren al vuurwerk afgestoken.
    • Laat de hond aan een stevige lijn lopen en voorzie de halsband van uw naam en telefoonnummer.
    • Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint, bijvoorbeeld met een kauwstaaf of een gevulde Kong.
    • Sluit de gordijnen, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien en zet de radio of TV aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden).
    • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken, creëer verschillende keuzemogelijkheden.
    • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Het risico van veel aandacht geven aan angst is dat het dier leert dat er echt iets is om bang voor te zijn en dat angstig gedrag extra aandacht oplevert. U mag uw dier wel steunen. Dat doet u door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Komt uw hond bij u zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten. Ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst. Als u zich gedraagt alsof er niets aan de hand is zal het dier zich minder angstig voelen.
    • Niet straffen! Dit vergroot de vuurwerkangst alleen maar meer.

    Algemene tips voor katten

    • Zorg ervoor dat uw kat veilig blijft en houd het dier binnen. Houd uw kat bij voorkeur al de dag voor oud & nieuw binnen, om te voorkomen dat hij buiten in paniek raakt.
    • Sluit eventuele kattenluikjes af zodat hij niet alsnog per ongeluk naar buiten kan vluchten. Is uw kat gewend om buiten zijn behoefte te doen? Zet dan tijdelijk een bak met tuinaarde neer, zodat hij niet naar buiten hoeft.
    • Doe een kokertje met adresgegevens aan de halsband voor als uw kat toch in paniek wegraakt.
    • Zet de radio of de tv aan, doe de gordijnen dicht en steek lampen in huis aan, zodat geluiden en lichtflitsen van buiten minder goed hoorbaar en zichtbaar zijn. Doe dat ook (of vooral) als u zelf weg bent.
    • Geef uw kat de mogelijkheid om zelf een veilige en rustige plek op te zoeken en laat hem daar met rust. Mocht hij onder de bank of het bed kruipen, laat hem daar rustig zitten en probeer hem niet weg te lokken.
    • Gedraag u zo normaal mogelijk. Door overmatig troosten bij vuurwerkangstbevestigt u dat er reden is om bang te zijn. Door u gewoon te gedragen laat u uw kat weten dat er niets aan de hand is en geeft u hem steun. Katten pikken veranderingen in uw gedrag immers feilloos op.

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Created by Wefabric