Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Vaccinaties en ontworming

Houd uw paard gezond & bescherm uw dier tegen schadelijke wormen en besmettelijke ziekten.

Afspraak maken

Vaccinaties

Het vaccineren van uw paard is van essentieel belang. Hiermee vermindert u de vatbaarheid voor besmettelijke ziekten en zorgt voor minder heftige ziekteverschijnselen mocht uw paard wel ziek worden. Het is mogelijk uw paard tegen o.a. de volgende ziekten in te enten:

  • Influenza
  • Droes
  • Rhinopneumonie
  • Schimmels
  • Tetanus

Geldigheid vaccinaties

De vaccinaties tegen Influenza en Tetanus is ongeveer een jaar, maar geadviseerd wordt om de influenza vaccinatie twee keer per jaar uit te voeren. Rijdt u wedstrijden? Dan is het tijdig vaccineren van uw paard tegen influenza verplicht. Het vaccineren dient dan binnen een jaar na de laatste enting gerealiseerd te worden.

 

Ontworming

Het periodiek ontwormen van uw paard is ontzettend belangrijk. Wormen kunnen namelijk behoorlijke schade toebrengen. Denk hierbij aan koliek, diarree, vermagering, groeiachterstand of bloedarmoede. In sommige gevallen leidt de aanwezigheid van wormen bij een paard zelfs tot overlijden. Doordat wormen in het spijsverteringsstelsel van het paard leven kunnen deze parasieten het darmkanaal enorm beschadigen. Zeker bij een jong paard kan dit een risico zijn.

Wormen herkennen

Hoe weet u wanneer u paard is besmet met wormen? Let goed op de mest van uw paard. Na een tijdje zal uw met wormen besmette paard namelijk wormeitjes uitscheiden in de mest. Deze eitjes zullen uitgroeien tot larven, welke andere paarden via het gras weer binnen kunnen krijgen. De wormeieren die voor besmetting zorgen zijn niet met het blote oog te zien. Volwassen wormen soms wel. Jonge paarden zijn vatbaarder voor wormen dan oudere paarden.

Meestvoorkomende wormen bij paard

De meestvoorkomende wormen bij paarden zijn:

  • 
Lintworm
  • Spoelworm
  • Rode bloedworm
  • Veulenworm

Bestrijden van wormen

Hoewel wormen een risico zijn voor uw paard is het van belang niet te vaak ontwormingsmiddelen toe te dienen. Er is geen standaard advies als het gaat om ontwormen. De leeftijd, gezondheid en leefomstandigheden van het paard zijn hierbij enorm van invloed. Regelmatig mestonderzoek is essentieel voor een juiste behandelstrategie en het voorkomen van resistentie van ontwormingsmiddelen. Om er zeker van te zijn dat u de juiste frequentie en hoeveelheid aanhoudt is een mestonderzoek aan te raden. Let vooral op bij veulens: een overdosering van ontwormingsmiddelen kan gevaarlijk zijn!

Created by Wefabric