Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Voortplanting

De beste zorg voor uw merrie. Van vruchtbaarheidsbegeleiding tot aan inseminatie: onze dierenartsen staan dag en nacht voor uw paard klaar!

Afspraak maken

De beste zorg voor uw merrie

Of u nu hobbymatig of professioneel paarden houdt: de dierenartsen van Dierenartsenpraktijk Van Waard tot Klif staan voor uw paard klaar! Met specialisaties op het gebied van voortplanting, kunt u bij ons terecht voor advies en ondersteuning. Om uw paard optimaal bij te staan bieden we een merrie abonnement. Zo betaalt u één vast tarief per fokseizoen. Neem contact op voor meer informatie.

Beoordeling cyclus merrie

Onze dierenartsen staan u graag bij met het begeleiden naar een gezond fokproduct. Zo is het mogelijk dat we de cyclus van uw merrie beoordelen. Wanneer is de merrie hengstig? Door middel van een echo van de baarmoeder en de eierstokken bepalen we in welk stadium de merrie zich bevindt en stellen we een planning voor inseminatie, het vaststellen van dracht en verdere begeleiding op. Met het echoapparaat kunnen we ook afwijkingen aan de baarmoeder en eierstokken vaststellen. Dit komt vooral bij oudere (fok)merries voor.

Kunstmatige inseminatie (KI)

Door middel van kunstmatige inseminatie wordt sperma met een pipet in de baarmoeder van de merrie gebracht. Met een echo wordt vooraf het juiste tijdstip voor inseminatie bepaald. Zo is het mogelijk de eisprong zeer nauwkeurig in te schatten en het sperma op het juiste moment in te brengen. Hierdoor is de kans op bevruchting groter. Na zo’n 17 dagen na inseminatie wordt er opnieuw een echo gemaakt om eventuele dracht vast te stellen. Wanneer uw merrie niet drachtig is bevonden, zal deze normaal gesproken binnen enkele dagen weer hengstig worden. De merrie kan dan weer opnieuw worden geïnsemineerd.

Voorbereiden embryotransplantatie

Bent u in het bezit van een sportmerrie en wilt u toch een veulen fokken? Of hebt u een merrie met fysieke problemen? Of wilt u meerdere nakomelingen van uw merrie in één seizoen willen fokken? Dan is embryotransplantatie een goed alternatief. Op deze manier wordt het veulen volgroeid in een draagmerrie. De daadwerkelijke transplantatie vindt plaats in een dierenkliniek, waar we nauw mee samenwerken. De dierenartsen van Van Waard tot Klif kunnen uw merrie begeleiden in aanloop naar een embryotransplantatie. We matchen dan de cyclus van de donormerrie met de draagmoeder van het veulen.

Created by Wefabric