Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Bescherm uw konijn tegen de warmte


De temperaturen lopen weer op. Heerlijk voor ons, maar minder fijn voor onze huisdieren. Dat honden en katten slecht tegen warmte kunnen is algemeen bekend, maar vergeet ook uw konijn niet tijdens de zomermaanden!

Let op vanaf 20 graden

Hoewel wij 20+ graden heerlijk vinden, zijn onze konijnenvrienden hier minder blij mee. Vooral konijnen die niet naar buiten kunnen, in de volle zon staan of een hok hebben dat niet lekker ‘doorwaait’ kunnen snel oververhit raken. Let dus goed op wanneer het konijnenhok in een zonnige omgeving staat en de temperaturen boven de 20 graden uitkomen.

Voldoende water

Het klinkt misschien voor de hand liggend; maar zorg voor voldoende water gedurende de dag. Op een warme dag kunnen konijnen tot bijna 2x zoveel water drinken dan op een normale dag.

Afkoelen

Er zijn diverse mogelijkheden om uw konijn af te laten koelen op een warme dag. Zo zijn er speciale icepods verkrijgbaar. Leg deze zo’n 4 uren in de vriezer alvorens ze in het konijnenhok te plaatsen. Konijnen vinden het heerlijk om hier tegenaan te gaan liggen. Geen icepods beschikbaar? Flessen water uit de vriezer hebben hetzelfde effect! Ook koude, natte handdoeken kunnen uw konijnen erg waarderen.

Houd het hok goed schoon

Een schoon hok is van essentieel belang tijdens warme dagen. Vliegen leggen eerder eitjes in een smerig hok, waardoor er maden ontstaan. Deze insecten kunnen levensgevaarlijk zijn voor uw konijn! Controleer uw konijn dagelijks op aangekoekte ontlasting. Ook hierdoor kunnen er maden ontstaan. Maden eten uw konijn op! Ontdekt u maden bij uw konijn? Ga dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts.

Hok afkoelen

Zet het hok nooit in de zon! Zelfs een korte periode in de zon kan schadelijk zijn, de warmte blijft namelijk lang hangen. Zorg ervoor dat uw konijn naar buiten kan en kan afkoelen in het gras. Om het hok koel te houden kunt u een nat, wit laken over het dak van het hok leggen.

Wees alert

Er zijn diverse symptomen die duiden op oververhitting bij uw konijn.

  • Snelle hartslag
  • Weinig tot geen eetlust
  • Warme oren
  • Slijmvliezen en binnenkant oogleden zijn rood

Created by Wefabric