Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

De beste zorg voor een drachtige merrie

Een merrie is gemiddeld elf maanden drachtig. Een goede verzorging is tijdens de dracht van essentieel belang. Voeding, lichaamsbeweging en conditie horen hier allemaal bij. De juiste verzorging vergroot de kans op een goede bevalling en een vitale merrie en veulen!

Voor de bevalling

In het eerste 2/3e deel van de dracht van een merrie is er vrijwel geen verandering in de verzorging van het paard. Blijf rijden en bewegen met uw drachtige merrie. Dit zorgt er voor dat de conditie op pijl blijft. De bevalling wordt gemakkelijker als het paard fit is, daarom mag de merrie ook niet te dik worden. Tijdens de laatste maanden is het belangrijk om op de voeding te letten. Extra veel voeren is eerst niet nodig. Extra voedingsstoffen als eiwitten wel. Deze zijn erg belangrijk omdat het veulen in het laatst van de dracht veel groeit en de merrie biest moet produceren voor het veulen. Biest is essentieel voor het immuunsysteem van het veulen. Verder zijn voldoende mineralen van belang, deze zitten vaak in speciale merriebrok, maar er zijn ook supplementen ontwikkeld speciaal voor drachtige merries.

Tijdens de bevalling

De geboorte van een veulen is altijd spannend. Er zijn systemen, zoals birthalarms of videocamera’s om ervoor te zorgen dat u de geboorte van het veulen niet mist. Houd gepaste afstand tijdens de bevalling, uw merrie kan de bevalling op eigen kracht doen. Blijf wel observeren, een bevalling gaat namelijk heel snel! Indien het niet vordert, kunt u de dierenarts bellen. Bij een normale geboorte kunt u, als het veulen geboren is, rustig naar uw merrie lopen om het vlies en slijm rond de neus weg te halen.

Na de bevalling

Veulens horen na ongeveer anderhalf uur zelf te drinken bij hun moeder. Doordat de merrie zichzelf en het veulen moet voeden, wordt er extra energie afgenomen. Vul dit aan door bijvoorbeeld merriebrok te voeren. Als de merrie veel energie en eiwitten verliest via de melk moet dit weer worden aangevuld. Gebeurt dit niet dan verbruikt de merrie haar energiereserves. Het is belangrijk om hier op te letten. De dierenarts kan na de geboorte van een veulen langskomen om te checken hoe het gesteld is met de merrie en het veulen en eventuele adviezen geven voor de verdere verzorging van uw merrie.

Created by Wefabric