Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Hoe houd ik mijn kip aan de leg in de winter?

In de wintermaanden kan het zijn dat kippen minder of geen eieren leggen. Dat heeft met verschillende factoren te maken: de hoeveelheid lichturen, de (buiten)temperatuur en voldoende water. Toch van een vers ei genieten in de wintermaanden? We geven je hieronder een aantal tips zodat je kippen eieren blijven leggen.

Voldoende voedsel

Ook al klinkt het heel logisch: een kip die het koud heeft, wil meer eten. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de energiebehoefte stijgt als de temperatuur daalt. Kippen compenseren hun warmteverlies dus door meer te eten. Zorg ervoor dat er altijd voldoende voedsel in de voederbak ligt!

Licht in het kippenhok

Om eieren te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig. In de wintermaanden is de hoeveelheid zonuren veel minder dan in de zomermaanden. Door bijvoorbeeld een (nacht)lamp in het kippenhok te installeren kun je ook in de winter genieten van een vers eitje! Wij adviseren een gloeilamp in het kippenhok te hangen en geen TL lamp. De reden? Een TL lamp is door de frequentie te onrustig voor kippen

Voorkom bevriezing!

Eieren bestaan voor 65 procent uit water. Een groot deel van de eivorming vindt gedurende de nacht plaats. Kippen drinken daarom vaak extra enkele uren voordat het donker wordt. Daarom is een constant aanbod van schoon water belangrijk. Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en de temperatuur richting vriespunt daalt, is de kans groot dat de waterbakken van de kippen bevriezen. Een kip kan niet zonder water. Een automatisch watersysteem kan de oplossing bieden maar elke ochtend en avond de waterbak verversen kan ook al voldoende zijn.

Tip: Gebruik nooit metalen drinkbakken omdat koud metaal snel vast vriest.

Daarnaast is ventilatie ook erg belangrijk. Waterdamp kan ervoor zorgen dat de kammen en lellen bevriezen. Een ventilatierooster kan hier de oplossing zijn!

Created by Wefabric