Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Honden en katten in de winter: let hier op

Het ene huisdier houdt misschien iets meer van kou en winterse omstandigheden dan de andere. Of uw huisdier dolgraag naar buiten gaat of alleen uit pure nood, in de winter zijn er een aantal zaken om in gedachten te houden voor uw huisdier. Waar moet u op letten bij uw hond of kat in de winter?

Hond en winter

Wordt uw huisdier blij van spelen en wandelen in de sneeuw? Ga er lekker op uit en geniet samen van het winterse tafereel. Voor het welzijn van uw huisdier zijn er een aantal zaken waarop u kunt letten:

IJs

Let op bij ijsvorming op sloten en meertjes. Een natte hond kan eerder onderkoeld raken. Dit hangt met name af van het type vacht.

Onderkoeling

Met een natte vacht blijft uw hond moeilijk warm. Loopt u in de regen of sneeuw, wandel dan niet te lang. Vooral oude of zieke honden zijn kwetsbaarder. Een hondenjasje kan ook beschermen tegen de kou.

Sneeuwklontjes

Sneeuwt het? Opgehoopt sneeuw kan koude sneeuwklonten veroorzaken. Bekijk bij thuiskomst de pootjes en verwijder de sneeuw.

Zout

Let op wanneer er zout gestrooid is! Zout of pekel kan de pootjes irriteren. Een laagje vaseline onder de voetkussentjes helpt dit te voorkomen. Bent u dit vergeten? Neem dan de pootjes bij thuiskomst even af met een doek.

Sneeuw eten

Houdt uw hond ook zo van apporteren en ballen vangen? Het eten van sneeuw is niet goed voor de hond, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Kat en winter

Is uw kat een rasechte winterkat of transformeert hij naarmate het kouder wordt toch in een binnenkat? Veel katten zijn vaker binnen in de winter. Dit betekent een aantal veranderingen in de verzorging.

Drinken

Katten drinken vaak buiten, maar bij vrieskou is er buiten minder water te vinden. Zorg er in de winter voor dat u binnen genoeg drinkwater heeft staan.

Slaapplaats

Zorg ervoor dat uw kat een warme plek heeft om te slapen. Als uw kat veel buiten is, maak dan een tochtvrij en warm plekje in de tuin of schuurtje.

Kattenluik

Check of het kattenluik goed functioneert zodat uw kat altijd naar binnen kan.

Kattenbak

Als katten vaker binnen zijn raakt de kattenbak sneller vol. Soms kunnen katten zelfs in huis plassen om deze reden. Het kan daarom nodig zijn de bak vaker te verschonen.

Blijf uw hond of kat bij kou, ijs en sneeuw in de gaten houden. Heeft uw vragen? Voel u vrij te informeren bij een van onze dierenartsen.

Created by Wefabric