Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Houd uw kat of hond vlooienvrij!

Vlooien: ze kriebelen, geven een irritant gevoel en zijn moeilijk te vinden. De vlooien komen vaak voor bij gezelschapsdieren zoals de kat en de hond. Wat moet u doen als uw kat of hond vlooien heeft?

Vlooien houden zichzelf levend via het bloed van de kat of hond. De kleine beestjes (2 tot 3 mm groot), kunnen maar liefst één meter ver of hoog springen door de, voor hun doen, lange poten. Ze kunnen zich dan ook via één sprong verplaatsen van de ene kat of hond naar de andere. Als u ziet dat uw kat of hond vaak jeuk heeft of plotseling opspringt, is de kans groot dat uw huisdier vlooien heeft.

Soorten vlooien

Ten eerste is het van belang om u uit te leggen wat voor soort vlooien er zijn. Bij de kat en hond zijn dat er namelijk twee: de kattenvlo (Ctenocefalides Felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides Canis). Bijzonder hieraan is dat de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo is.

Speciale producten

Met een speciale kam, ook wel de vlooienkam genoemd, kunt u de vacht van uw huisdier nauwkeurig uitkammen. Let daarbij wel op dat niet alle zwarte korrels vlooien zijn. In het geval van besmetting is alleen kammen echter nooit voldoende. In onze dierenartsenpraktijk of in onze webshop kunt u diverse middelen aanschaffen ter preventie of bestrijding van vlooien, zoals banden, pipetten en tabletten. Hierbij geven wij ook advies. Gepast advies over de beste behandelstrategie en is erg belangrijk en kan u veel geld besparen, want helaas worden er ook veel niet werkende middelen aangeboden.

Regelmatig behandelen

De vlooien zijn niet zomaar weg. De levenscyclus van een vlo verschilt van twee weken tot enkele maanden. Het kan dus een tijdje duren voordat uw kat of hond weer vlooienvrij is. U dient daarom periodiek al uw katten en/of honden in uw huis gelijktijdig te behandelen.

Omgeving reinigen

Niet alleen uw kat of hond dient u grondig controleren op vlooien. Ook de omgeving waarin uw huisdier zich bevindt, kan vlooien bevatten. Reinig daarom uw huis en de omgeving heel goed. Stofzuig regelmatig en leg speeltjes, kleding en andere attributen wassen en ontsmetten om de vlooien en neten te bestrijden. Daarnaast kunt u een speciale omgevingsspray gebruiken. Dat zal de kans op het terugkeren van de vlo op uw kat of hond verkleinen.

Created by Wefabric