Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Klauwverzorging van schapen en geiten

Klauwverzorging is ontzettend belangrijk bij schapen en geiten. Zorg minimaal 3x per jaar voor een controle en eventueel bekappen. Wij geven u enkele tips & tricks op het gebied van klauwverzorging!

Zo belangrijk is klauwverzorging

Bij een goede verzorging van schapen en geiten mogen de klauwen niet worden vergeten! De meeste schapen en geiten worden een groot deel van het jaar op de weide gehouden en zijn dus voor hun voedselvoorziening afhankelijk van hun klauwen. Door de klauwtjes te verzorgen verlaagt dit het risico op verschillende klauwziekten.

Benodigdheden

Wanneer u bezig gaat met het verzorgen van de klauwen is het juiste materiaal van belang. Handige middelen om tot uw beschikking te hebben zijn:

• Hoefschaar
• Scherp haringkaakmesje
• Engemycine spray

Klauwverzorging

Verwijder bij het bekappen voorzichtig overtollige delen van de klauw met een speciale hoefschaar. Met een haringkaakmesje wordt de klauw weer in model gebracht. Bij het bekappen is het belangrijk dat u uw schaap goed vastpakt. Dit is van belang, aangezien de schapen of geiten anders in beweging komen en het dier zichzelf kan verwonden.

Ontsteking in de klauw

In de losse delen of onder het hoorn kan een ontsteking voor komen. Dit is een ontsteking of abces ten gevolge van binnengedrongen vuil. Als dit voor komt is het van belang een dierenarts in te schakelen die de ontsteking wegsnijdt.

Created by Wefabric