Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Oud en nieuw: bereid uw huisdier voor

Het lijkt misschien nog ver weg, maar het komt er toch echt weer aan… Oud en nieuw! Al ruim voor de klok twaalf uur slaat, gaat het eerste vuurwerk de lucht in. Veel huisdieren zijn hier erg angstig voor. Wilt u uw hond of kat goed voorbereiden op het geknal rondom de jaarwisseling? Dan is het nu al tijd om voorbereidingen te treffen. Hoe u die voorbereidingen treft, leest u hier.

Stap 1: Gedragstraining ter voorbereiding

Uw huisdier goed voorbereiden op het geknal tijdens oud en nieuw doet u door middel van gedragstraining. Start hier zo’n twee maanden voor de jaarwisseling mee. Maak hierbij gebruik van bijvoorbeeld een cd met vuurwerkgeluiden of video’s op YouTube. Een zeer effectieve manier om de angst voor harde knallen tegen te gaan, is door uw huisdier het gehele jaar door te trainen. Zo leert uw hond of kat zich niet alleen voor te bereiden op vuurwerk maar ook op zomerse onweersbuien. Geen reden tot angst!

Stap 2: Pas de voeding van uw huisdier aan

Zodra de jaarwisseling zo’n vier tot zes weken van u en uw huisdier verwijderd zijn, start u met het geven van het Calm diet van Royal Canin. Uit onderzoek is gebleken dat stress bij honden en katten verlaagd kan worden door bepaalde voedingsstoffen aan de voeding toe te voegen. Het Calm diet bevat onder andere een stof afkomstig uit melk welke een rustgevende werking heeft. Ook is er L-tryptofaan aan toegevoegd. Deze bouwstof met eiwitten heeft een positief effect op onrust, angst, verminderde eetlust en verslechterd slaapgedrag. Bij stressklachten is het Calm diet zeker een uitkomst. Het ondersteunt namelijk de spijsvertering, de huid en urinewegen: de organen die bij stress minder goed functioneren.

Hoe u het Calm diet toepast? Meng het dieet een paar dagen met de eigen voeding. Vier weken voor oud en nieuw gaat u volledig over op Calm diet voeding. Na de jaarwisseling kunt u weer rustig overgaan op de eigen voeding. Het Calm diet is echter geen geschikte voeding bij nier, – hart, – of alvleesklieraandoeningen. Ook als uw huisdier speciale dieetvoeding eet, is verandering niet wenselijk. Een goed alternatief is dan Clomicalm.

Stap 2b: Clomicalm als alternatief

Een Clomicalm tablet bevat een antidepressivum en werkt angst verlagend. Het helpt een chemische balans in de hersenen te herstellen, waardoor onrust en lijden veroorzaakt door angst worden verminderd. Daardoor wordt het dier ontvankelijker voor het aanleren van goed gedrag. Het inwerken van Clomicalm duurt vier tot zes weken en indien u wilt stoppen met deze medicatie moet er geleidelijk aan afgebouwd worden.

Stap 3: Maatregelen voor en tijdens oud en nieuw

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt treffen om angst voor en tijdens oud en nieuw te voorkomen. Het creëren van een veilige plaats waar uw huisdier van tevoren aan went, is uitermate geschikt. Kies een ruimte met zo weinig mogelijk ramen of laat uw dier zelf kiezen. Maak uw huisdier lekker moe door overdag extra lang uit te laten en zorg voor veel afleiding. Houd lichten aan, net als de radio of televisie en houd ramen en gordijnen dicht. Probeer zelf ook rustig te blijven en steek geen vuurwerk af in voor- of achtertuin. Tot slot: negeer eventueel angstgedrag maar beloon uw huisdier bij goed gedrag. Zo komt uw hond of kat de jaarwisseling wel door.

Stap 4: Versuffende medicijnen

Wanneer uw huisdier door geen enkele maatregel kalm te krijgen is, kunt u gebruik maken van versuffende medicijnen. Hieronder staan enkele beschreven:

  • Sileo: Sileo is geregistreerd voor honden ter vermindering van acute stress en angst die samenhangt met geluid, zoals bijvoorbeeld vuurwerk. Het is een gel die op het mondslijmvlies moet worden toegediend. Wanneer de gel direct doorgeslikt wordt, is de werking ervan nihil. Sileo is geregistreerd voor honden en dus de eerste keus bij vuurwerk angst. Dit middel kan ook bij katten toegepast worden.
  • Pexion: Pexion is naast epilepsie ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst voortkomende uit een fobie voor harde geluiden bij honden. Echter kan dit middel ook leiden tot een toename van agressie wat absoluut niet wenselijk is.

Wettelijk gezien zijn bovenstaande middelen de eerste keus bij vuurwerkangst. Echter kunnen er ook situaties aanwezig zijn dat we toch van de eerste keus afwijken en een ander middel kiezen. Hieronder kunt u de alternatieven lezen.

  • Alprazolam: Alprazolam is een humaan middel. Het geeft lichte sedatie, vermindert angst en maakt minder gevoelig voor geluid. Na het toedienen, kan het dier meestal nog gewoon lopen. Het moet gegeven worden voordat het dier gestrest raakt, anders slaat de medicatie niet aan. Dan bestaat de kans dat de sufheid pas optreedt als de knallen voorbij zijn. Dit middel mag pas afgegeven worden nadat het dier onderzocht is door de dierenarts.
    NB: Geef Alprazolam niet aan honden met glaucoom (verhoogde oogdruk), nier- of leverproblemen, of drachtige en/of zogende honden.
  • Diazepam of Valium: Deze medicijnen behoren tot dezelfde groep als Alprazolam. Deze werken meer sedeatief en minder angst remmend. Daardoor is dit middel minder effectief. De voorkeur ligt dan ook bij Alprazolam.

Ondersteuning nodig?

Heeft u nog vragen wat betreft het voorbereiden van uw huisdier voor oud en nieuw? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Created by Wefabric