Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Suikerziekte bij de hond en kat

Wist u dat uw hond of kat, net als bij mensen, suikerziekte kan ontwikkelen?

Suikerziekte – ofwel diabetes mellitus, de medische naam voor suikerziekte – is een aandoening waarbij de hond of kat te weinig van het hormoon insuline aanmaakt. Insuline zorgt voor de opname van glucose (bloedsuiker) in de lichaamscellen. Bij suikerziekte komt de glucose dus niet in de cellen. De cellen krijgen geen brandstof en in het bloed zit te veel glucose. Dit zuigt vocht uit te cellen en het glucose (en het vocht) worden uitgeplast.

Symptomen suikerziekte bij de hond en kat 

Honden of katten met suikerziekte plassen veel en hebben honger. Ze drinken meer, eten meer en worden mager.
De kat voelt zich niet lekker, slaapt een groot gedeelte van de dag, wast zich minder goed en krijgt een dichte en plukkerige vacht. Veel katten waren, voordat ze ziek werden, te dik.
Ook de hond voelt zich niet lekker, slaapt vaker, loopt langzamer en krijgt een dichte en plukkerige vacht. Honden kunnen staar (troebele ooglens) ontwikkelen.

Als dieren met suikerziekte niet worden behandeld, worden ze op een gegeven moment zo zwak, ziek en misselijk dat ze stoppen met eten en drinken. Soms in combinatie met braken. De hond/kat ruikt anders (een beetje naar snoepjes). Deze toestand noemen we een ketoacidose. De hond/ kat moet met spoed naar de dierenarts!

Behandeling suikerziekte 

Honden of katten met suikerziekte kunnen goed behandeld worden door het toedienen van injecties insuline. Vooraf en tijdens de behandeling is bloedonderzoek nodig om te zien of het glucose gehalte in het bloed passend is. Daarnaast is een aanpassing van het voer ook nodig om het glucose gehalte stabiel te houden in het bloed. Als uw kat gewend is om zelf te bepalen wanneer hij eet, dan mag dit zo blijven. Als uw dier in maaltijden eet, dan kunt u de insuline over twee momenten in de dag verdelen.

Het doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is dat de hoeveelheid insuline en eten zo goed mogelijk op elkaar afgestemd wordt. Met de juiste hoeveelheid insuline en voedsel kan uw dier een normaal en goed leven leiden.

Vermoedt u dat uw huisdier suikerziekte heeft? Maak dan een afspraak om langs te komen.

Created by Wefabric