Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Tips: zomereczeem bij paarden

Heeft uw paard veel jeuk? Het kan dan last hebben van zomereczeem. Wij geven u daarom enkele tips voor het herkennen van zomereczeem bij paarden en de behandeling daarvan!

Oorzaak zomereczeem bij paarden

De oorzaak van zomereczeem bij paarden, ook wel staart- en maneneczeem (SME) genoemd, ligt bij de overgevoeligheid van het speeksel van een kleine mug; de Culicoides mug (Knut). In de maanden maart tot en met oktober is de mug actief, vooral bij vochtige warmte, zonsopkomst en ondergang en in de buurt van vegetatie en water. Ze spuiten speeksel onder de huid van het paard wat anti-bloedstollende stoffen bevat en het paard vervolgens veel jeuk bezorgt. Paarden met SME zijn overgevoelig voor dit speeksel. Niet ieder paard heeft hier dus last van.

Jeuk en schurende paarden

De naam van zomereczeem bij paarden (staart- en maneneczeem) zegt het eigenlijk al: de jeuk komt vooral voor bij de manen en de staart. In sommige gevallen is ook de buiknaad het probleemgebied. Het paard zal gaan schuren waar mogelijk is (drinkbak, voederbak, deuren etc.) om de jeuk te verminderen. Het vele schuren beschadigt de staart en de manenkam. Daarnaast kan er verdikking en plooiing ontstaan naast de open wondjes die bacteriën bevatten.

Aanpak zomereczeem bij paarden

Er is helaas nog niet een genezende behandeling voor staart- en maneneczeem, maar er zijn wel manieren om het wat in toom te houden. Het bestrijden van zomereczeem kunt u op verschillende manieren aanpakken, allen gebaseerd om een overgevoeligheidsreactie te voorkomen. Hieronder noemen wij een aantal daarvan:

1. Een eczeemdeken aanschaffen. Neem geen risico’s met uw paard en laat het een eczeemdeken dragen. De elastische dekens zitten comfortabel voor het paard en de mugjes komen niet onder de deken.

2. Naar buiten bij veel wind. Het klinkt raar, maar de kleine mug houdt niet van harde wind. Daardoor vliegen ze niet meer goed en gaan ze dus niet zwermen. Als uw paard op stal staat, zorg dan dat er een ventilator in de buurt is!

3. Schemerig? Naar binnen! Zoals eerder vermeld zijn de mugjes bij schemerig weer actief. Het risico dat een paard gebeten wordt in de stal is minder groot dan wanneer het buiten staat tijdens schemerig weer.

Er zijn verder nog manieren om het ongerief en de jeuk te verzachten. Denk daarbij aan zalvende producten. Als uw paard toch last heeft van zomereczeem, kunnen verschillende zalven of lotions de jeuk verminderen en de huid herstellen.) Neem daarom ook een kijkje in onze webshop voor producten tegen het bestrijden van de jeuk bij uw paarden.
Wilt u meer informatie over zomereczeem bij paarden en de behandeling daarvan? Neem dan contact met ons op!

Created by Wefabric