Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Tylomen bij runderen: een goede behandeling is mogelijk!

De koeien staan op stal of in de wei, er is één koe die regelmatig behandeld is, maar kreupel blijft lopen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar de kans dat uw koe een tyloom heeft is erg groot. Wij leggen u graag uit wat een tyloom is, hoe het ontstaat en wat u hieraan kunt doen.

Wat zijn tylomen?

Een tyloom is een uitstulping van de tussenklauwhuid. Helaas is het niet altijd duidelijk waardoor de tylomen ontstaan. Wel wordt er gedacht dat het een resultaat is van een oude tussenklauwontsteking.

Tylomen kunt u herkennen doordat de koe zich moeilijk laat handhaven in de koppel. Bij het optillen van de poot kan de tyloom waargenomen worden. Daarnaast is de koe minder geneigd om naar de voerplek te lopen. Het gevolg is dat hij minder gaat eten en er een kans ontstaat dat zijn conditie verminderd. Er kan een weerstandsverlies optreden, waardoor de rund in een negatieve spiraal belandt.

Wees er vroeg bij!

Wanneer een tyloom niet wordt behandeld zal het probleem alleen maar erger worden met als gevolg dat het niet meer te genezen is. Laat uw koe er dus niet mee rondlopen!

Daarom is voorkomen beter dan genezen. Zorg ervoor dat de dieren zich in een droge en schone leefomgeving bevinden. Daarnaast is preventieve zorg voor de klauwen belangrijk. Het voorkomen van tussenklauwontsteking of het adequaat behandelen ervan kan het ontstaan van een tyloom voorkomen.

Behandeling van tylomen

Heeft uw koe toch een tyloom opgelopen? Dan is er maar één behandeling mogelijk: een tyloomverwijderende operatie. Deze wordt uitgevoerd door een dierenarts. De dierenarts verwijdert met behulp van verdoving de tyloom inclusief het achterliggende vetweefsel. Wanneer de dierarts klaar is met de operatie wordt de poot ingewikkeld met verband. Nu kan het herstel beginnen!

Gelukkig is er sprake van een snel herstel. Daarbij komt dat er een welzijnsverbetering en verduurzaming optreedt omdat de koe zich weer goed kan redden in de koppel en dus een hogere leeftijd zal bereiken. Een goede reden om de tyloom meteen te laten behandelen!

Heeft u het idee dat uw koeien ook wel eens last zouden kunnen hebben van tylomen of wilt u hier graag meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!

Created by Wefabric