Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Verzorging geiten? Wij vertellen het!

Geiten zijn slimme en beweeglijke dieren. Deze herkauwende, middelgrote hoefdieren zijn leuk om te houden als er ruimte beschikbaar is. Geiten worden erg gewaardeerd om hun melkgift. Vóórdat er een geit gekocht wordt is het verstandig om te bekijken of de verzorging van geiten bij u past. Wij vertellen hoe het nu precies zit met verzorging geiten!

Verschillende geiten

Verspreid over de hele wereld bestaan er zo’n 200 geitenrassen. Zo zijn er de melkgeiten, maar ook vleesrassen, geiten die gehouden worden voor hun vacht en de hobbygeiten. De Boergeit is een veelvoorkomend vleesras en de bekendste melkgeiten zijn toch de Nederlandse witte geit en de Zwitserse Saanengeit. Geiten zijn kuddedieren die zich ongelukkig voelen zonder gezelschap van hun soortgenoten. Deze dieren kunnen ook een een goede band opbouwen met schapen, paarden en pony’s.

Verzorging geiten

Geiten zijn zeer geschikt om te overleven in vrij moeilijke omstandigheden, aangezien het zeer sobere dieren zijn. Zo kunnen ze leven op een laag energetisch rantsoen. Een Nubische geit komt oorspronkelijk uit Afrika en houdt dus niet van koude en natte winters. Zij voelen zich niet prettig bij lage temperaturen en langdurige regen. Een droge, tochtvrije stal om te schuilen is een aanrader. Dit geldt niet voor de Landgeiten die hun oorsprong in Europa hebben. Naast weeromstandigheden zijn geiten ook gek op klimmen. Zorg voor veel ruimte en mogelijkheden tot klauteren. Vergeet niet dat geiten een meester zijn in uitbreken uit de stal!

Gedrag

Menselijk gezelschap is voor een geit niet vreemd. Het zijn vriendelijke en nieuwsgierige dieren die op een gemakkelijke manier te hanteren zijn. Onthoud dat gehoornde geiten ook écht hun hoorns weleens willen gebruiken. Verder zijn geiten erg speels en zijn ze snel gewend aan de situatie.

Voeding

Geiten hebben vier magen en behoren bij de herkauwers. De netmaag, de boekmaag en de pens dienen als tussenopslag voor herkauwen. In de lebmaag vindt de vertering plaats. Een geit eet graag lopend, zo pikken ze hier en daar een stukje gras of bladeren mee. Hooi is erg gezond voor een geit. De geitenbrokken zorgen voor de extra mineralen en sporenelementen. Geiten zijn gek op snacks als een worteltje, een stukje brood of een ongekookt groenterestje. Als laatste is vers drinkwater een vereiste.

Created by Wefabric