Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Vijf tips voor het houden van kippen in de winter!

Voor hobbymatige kippenhouders moeten de kippen en hun omgeving binnenkort weer winterklaar worden gemaakt. Daarom geven wij u vijf tips voor het houden van kippen in de winter!

#1: Een goed geïsoleerd kippenhok

Een kip kan wel tegen een stootje. Het is echter wel belangrijk om uw kippenhok ‘winterklaar’ te maken. Zorg voor een goed geïsoleerd hok waar de kippen niet op de tocht zitten of nat worden. Maak ook geen verwarmd hok! Het verschil in temperatuur tussen buiten en binnen is daardoor te groot. Ziekte ligt dan sneller op de loer.

#2: Drinken vorstvrij houden

Kippen hebben altijd baat bij vers drinkwater. Door het koude weer kan het drinkwater ook bevriezen. Er zijn enkele handige foefjes om het water vorstvrij te houden. De drinkbak in de zon zetten is daar één van. Gebruik geen warm water (zorgt voor bevriezing van de lellen) en gooi ook geen suiker door het water! Daar krijgen de kippen alleen maar meer dorst van. Het beste is om het water regelmatig te verversen en ’s avonds weer naar binnen te halen. Nog een kleine tip: ook het gebruik van een verwarmingselement is aan te raden! Plaats dat onder de drinkbeker (van kunststof en niet van metaal!) zodat er geen ijsvorming plaatsvindt.

#3: Voldoende voeren

Kippen houden in de winter vergt extra aandacht. Ook op het gebied van voeren. Geef daarom voldoende voer aan uw kippen. Zorg ervoor dat er in het voer genoeg koolhydraten zitten. Dat hebben de kippen nodig om warm te blijven, omdat ze meer energie verbruiken om zich warm te houden. Koolhydraatrijk voer bevat onder andere gerst, mais en zonnebloempitten.

#4: Vaseline voor de kammen en lellen

Is het kouder dan -6 graden Celsius? Smeer dan de kammen en lellen van de kippen in met vaseline. Dit zorgt ervoor dat de kammen en/of lellen niet uitdrogen en gaan bevriezen. Een bevroren kam zal zwart uitslaan. Als dit toch het geval is, neem dan altijd contact op met de dierenarts!

#5: Sneeuwvrij kippen houden in de winter

Kippen houden er niet van om in de sneeuw te lopen. Zorg er daarom voor dat uw kippen een sneeuwvrij pad hebben om te eten en drinken. De kippen gaan minder scharrelen door de sneeuwval. Sommige kippen blijven zelfs in hun hok terwijl het voer buiten staat. Houd daarom uw kippenhok sneeuwvrij!

Created by Wefabric