Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Voorkom ongemak bij uw paard door goede gebitsverzorging

Of het nu gaat om een fok-, sport- of recreatiepaard: een goede gebitsverzorging is van essentieel belang. Het gebit heeft namelijk invloed op de algehele welzijn van uw viervoeter. Gebitsproblemen veroorzaken niet alleen pijn en ongemak, maar ook eetproblemen.

Symptomen

Er zijn diverse symptomen om gebitsproblemen te signaleren. Zo hebben paarden met gebitsproblemen vaak een onrustige aanleuning tijdens het rijden en maken ze ‘proppen’ van hun voer, met soms vermageren als gevolg. Lees hier alles over de symptomen.

Gebitsproblemen

Er zijn veel gebitsproblemen die kunnen ontstaan bij uw paard. Veelvoorkomende problemen zijn haken op tanden of kiezen. Deze kunnen de mond van het paard openhalen, zeker wanneer er met bit wordt gereden. Andere problemen zijn:

  • Diastases (ruimtes en ontstekingen tussen de kiezen)
  • Wolfskiezen
  • Doppen (verstoorde wisseling van de melkkiezen)
  • Onder- of bovenbeet
  • Overmatig tandsteen
  • Haken die scherp zijn en/of kauwbeweging verstoren

Gebitsproblemen paard voorkomen

Om gebitsproblemen zo goed mogelijk te voorkomen bij uw paard is het goed om enkele maatregelen te nemen. Ten eerste is het van belang dat het gebit regelmatig wordt gecontroleerd, minimaal 1x per jaar. Verder helpt het paarden op de ‘natuurlijke’ manier te laten eten, door het voer van de grond te laten eten in plaats van een voerbak of ruif. Het is belangrijk een paard voldoende ruwvoer aan te bieden, zodat tanden en kiezen genoeg en gelijkmatig kunnen slijten.

Leeftijd paard

Hebt u een jong of juist ouder paard? Dan is het geen overbodige luxe om uw paard vaker dan eens per jaar op gebitsproblemen te laten controleren. Voordat een jong paard wordt aangereden worden vaak wolfskiezen verwijderd, zodat ze hier geen last van hebben tijdens het rijden. Paarden op leeftijd kunnen die moeite krijgen met eten, waardoor ze vermageren en er sneller koliek kan ontstaan. Overleg de frequentie van gebitscontrole met de dierenarts.

Gebitsbehandeling

Een gebitsbehandeling bestaat uit diverse werkzaamheden. Zo controleert de, in gebitsbehandeling gespecialiseerde dierenarts, eerst het gebit van uw paard. Waar nodig zal het gebit worden bijgewerkt. In sommige gevallen, vaak bij jonge paarden, wordt er een element verwijderd of een ontsteking tussen de kiezen behandeld. De meeste paarden ondergaan de controle zonder verdoving en krijgen een lichte verdoving toegediend wanneer ze een behandeling moeten ondergaan.

Created by Wefabric