Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Vuurwerkangst: aftellen tot oud & nieuw…

December is voor veel huisdieren een periode van stress en ellende door vuurwerkangst. Rond de jaarwisseling zal er weer volop vuurwerk worden geknald. Om uw huisdier goed door de jaarwisseling heen te krijgen, hebben we een aantal maatregelen voor u op een rijtje gezet. Let op: het beste effect krijgt u als u tijdig start!

A. Start uiterlijk begin november

 1. Gedragstraining met behulp van vuurwerkgeluiden; op myhappypet.nl/vuurwerk kunt u deze geluiden vinden.

Het gebruik van deze geluiden met vuurwerkknallen en onweersgeluiden kan erg effectief zijn bij angst voor harde knallen. U moet minimaal 2 maanden voor het vuurwerk geknal beginnen met de training. Met deze training leert uw hond dat er geen reden is tot angst.
Het voordeel van de training is dat de gedragstherapie langere tijd werkzaam is. De training kan worden gecombineerd met rustgevende verdampers of medicijnen indien uw dier bij aanvang van de training al zeer angstig is. Deze halen de scherpte eraf waardoor er beter geleerd kan worden en bevorderen de therapie.

 

B. Start begin november tot begin december

Op dit moment is het te laat voor gedragstherapie. U kunt kiezen uit rustgevende medicatie en voeding / supplementen voor een goed effect tijdens de jaarwisseling.

Rustgevende medicatie

* Clomicalm® is een antidepressivum in de vorm van een tablet. Het verlaagt de angst. De tabletten werken na vier tot zes weken. Het helpt een chemische balans in de hersenen te herstellen,  waardoor onrust en lijden veroorzaakt door angst worden verminderd. Let op: laat u goed adviseren over de juiste dosis! De lever, nier- en hartfunctie moeten worden gecontroleerd door lichamelijk onderzoek, eventueel i.c.m. bloedonderzoek voordat clomicalm® wordt voorgeschreven. U mag niet zomaar stoppen met de medicatie, dit dient te worden afgebouwd!

Rustgevend dieet

Calm diet® van Royal Canin is voor de hond en kat. Het voer bevat alfa-casozepine, wat een bewezen rustgevende werking heeft. Ook is L-tryptofaan toegevoegd, wat een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en slaapgedrag. Het voer wordt een paar dagen met de eigen voeding gemengd, waarbij uiterlijk 10 december uw dier volledig op Calm diet overgeschakeld moet zijn. Deze voeding is niet geschikt bij nier-, hart- of alvleesklieraandoeningen. Ook als het dier al speciale dieetvoeding heeft, is de aanpassing van de voeding niet wenselijk. Het alternatief is dan Zylkene.

Rustgevende supplementen

Zylkene® supplementen zijn voor de hond en kat een optie als het veranderen van voer niet wenselijk is. U verstrekt dan alfa-casozepine, wat een bewezen rustgevende werking heeft. U start uiterlijk in de eerste week van december. Voor optimaal effect dient Zylkène 1 tot 2 maanden gegeven te worden.

C. Start half december

Als u in de laatste twee weken van december start, kunt u gebruik maken van rustgevende verdampers.

Verdampers

 1. Adaptil® Rustgevende verdamper (of halsband) voor de hond
 2. Feliway® verdamper voor de kat

Een verdamper verspreidt rustgevende geurstoffen (feromonen) in de ruimte waar uw dier het meeste is. Uw dier voelt zich meer op zijn gemak voelt en is minder angstig. Verdampers zijn niet geschikt voor dieren met luchtwegproblemen omdat de stoffen de luchtwegen kunnen prikkelen. In dat geval is voor de hond de rustgevende halsband een goed alternatief.

D. Start eind december / oudejaarsdag

Op dit moment kunt u het beste een rustige plek voor uw dier creëren. Mocht uw dier alsnog zeer onrustig zijn, dan kunt u contact opnemen zodat de dierenarts rustgevende medicatie kan toedienen.

Rustige plek creëren

 • Een veilige plaats creëren waaraan het dier van tevoren al went. Liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen, bijvoorbeeld de badkamer.
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden
 • Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat hij lekker moe is.
 • Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes.
 • Binnen het licht aan laten en een radio of tv aanzetten, dit dempt de geluiden van buiten. Uiteraard zonder knalgeluiden.
 • Houdt ramen en gordijnen dicht.
 • Een grote deken neerleggen, waar het dier lekker in kan wegkruipen.
 • De hond alleen aangelijnd uitlaten, zodat hij niet wegrent als hij schrikt. Ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten of een wandeling maken.
 • Het dier belonen bij goed gedrag, bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt.
 • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.
 • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt het dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of door simpelweg aanwezig te zijn. Kiest uw dier er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
 • Geen vuurwerk in de achter- of voortuin afsteken, maar afstand houden.

 

Rustgevende medicatie

 

* Pexion® zijn tabletten voorgeschreven bij honden met geluidsgevoeligheid. De werkzame stof is Imepitoine. Het heeft een sterk angstremmende, niet sederende werking en werkt op een soortgelijke manier in de hersenen als de benzodiazepines. Oorspronkelijk is dit een medicijn wat alleen voorgeschreven werd bij epilepsie, maar inmiddels weet men dat het ook bij reactie op geluiden een positieve werking heeft. Bij vuurwerkangst is het belangrijk zeker 2 dagen van tevoren te starten.

 

* Sileo® is een gel die met een spuit op het slijmvlies van de wangzak achterin de bek aangebracht moet worden. Doorslikken van de gel is niet gevaarlijk, maar de gel is dan minder werkzaam en er zal 2 uur gewacht moeten worden voor het geven van een nieuwe dosis. Daarom moet er een kwartier gewacht worden met het geven van voedsel of beloningen na toediening. De gel zorgt voor vermindering van acute angst en stress bij honden die samenhangt met geluid. Het bevat Dexmedetomidine, waardoor het niet geschikt is voor hele jonge dieren, hele oude dieren of dieren met ernstige hart- nier- of leverfalen. Sileo® kan gestart worden bij aanvang van angst of de stressvolle geluiden. De werking kan vanaf een kwartier tot een uur na toediening waargenomen worden. De toediening mag iedere 2 tot 3 uur herhaald worden en maximaal 5 keer achtereen toegediend worden.

 

Created by Wefabric