Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Wat eet mijn konijn het liefst?

Wanneer we het hebben over huisdieren, dan zijn honden en katten het meest populair. Op een goede derde plek staat het konijn. Zo’n lief beestje is een geweldig huisdier, máár wat eten deze huisdieren eigenlijk? Er bestaat heel veel verschillende soorten konijnenvoer. Ontdek snel welk voer het beste past bij jouw konijn!

Het hebben van een konijn

Ongetwijfeld ben jij al overtuigd, maar waarom een konijn als huisdier? Ten eerste geven ze veel gezelligheid én zijn ze slimmer dan je denkt. Konijnen kunnen zowel in de tuin als in huis gehouden worden. Ook heb je veel keuze in het ras en maten. Oftewel: konijnen zijn aangename en interessante huisdieren! De vraag die vaak gesteld wordt: wat is de beste voeding voor deze dieren?

Waarom is het juiste voer zo belangrijk?

Een konijn heeft een grote blindedarm waarin veel voedsel wordt opgeslagen. Door de grootte hiervan kan een konijn veel ruwvoer verwerken. Onder ruwvoer wordt verstaan: hooi en gras. Een konijn mag daarom ook zoveel hooi eten als het wil of kan. Het is belangrijk dat er niet meer dan 20 gram konijnenvoer (biks) per kilogram lichaamsgewicht wordt gegeven. Hoe meer biks, hoe minder hooi er wordt gegeten. Te weinig hooi geeft problemen in het darmstelsel van het konijn. Hoe kunt u makkelijk onthouden hoeveel hooi u moet geven? Geef elke dag minstens zoveel hooi als het konijn groot is. Wij houden van gevarieerd eten, zo ook uw konijn. Daarbij zijn groenten zijn ook een goede aanvulling in het voerschema.

Tips om verveling tegen te gaan

Konijnen staan erom bekend dat ze zich snel vervelen op het gebied van eten. Wij geven een aantal tips om deze verveling te voorkomen:
– Verstop het hooi in een wc-rolletje
– Een stukje groente of fruit in een eierdoosje verstoppen
– Bij de dierenwinkel kun je een metalen voederbal aanschaffen. Dit is werken voor je eten voor je konijn
– Hooithee (hierdoor drinkt een konijn ook wat meer en zéér bruikbaar bij diarree)! Hooithee kan gemaakt worden door een plukje hooi in een schaaltje te leggen en gekookt water overheen gieten. Laat het water afkoelen en zo trekt de hooismaak erin. Is het lauwwarm? Haal dan het plukje hooi er weer uit en de thee kan geserveerd worden.

Heb je nog vragen met betrekking tot jouw konijn? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Created by Wefabric