Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Zomereczeem bij paarden? Do’s & dont’s!

Staart- en maneneczeem (SME) – ook wel zomereczeem genoemd – komt veel voor bij paarden. De Culicoïdes mug, ook wel de knut mug, veroorzaakt deze huidirritatie. Dit geldt niet voor elk paard, alleen paarden die allergisch of overgevoelig zijn voor de knut mug krijgen jeuk. Daarom heeft ook niet elk paard SME. Prikt de mug wel uw paard? Dan ontstaat er jeuk én gaat het paard krabben. Tegen zomereczeem is helaas nog geen wondermiddel gevonden. Maar.., u kunt gelukkig zelf wél maatregelen nemen. Wij zetten de do’s en dont’s op een rij!

[DONT’S] Het negeren van kleine problemen

Als u paard last heeft van jeuk en begint te schuren, is het belangrijk om hier adequaat op te reageren. Zomereczeem begint vaak vanaf het tweede of derde levensjaar, maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan. Jeuk hoeft echter niet per sé te betekenen dat uw paard zomereczeem heeft. Er kan van alles aan de hand zijn. Wij raden u daarom sterk aan uw paard te laten checken door een dierenarts wanneer er sprake is van jeuk.

[DONT’S] Een weide bij bos en water

De Culicoïdes mug vindt de beschutting van bomen en water ideaal om eitjes te leggen. Heeft u een eczeemgevoelig paard? Kies dan indien mogelijk een weide waarin geen bomen staan en die niet dicht bij water (ja…, ook een sloot) ligt. De muggen zijn het meest actief in de ochtend en in de avond. In de schemering zwermen ze uit om zich te voeden en voort te planten. Zorg ervoor dat uw eczeemgevoelige paarden dan binnen staan. Voor op stal zijn er ook diverse mogelijkheden om de omgeving mug-vrij te maken, zoals bijvoorbeeld een muggenlamp.

[DO] Bescherm uw paard tegen insecten

Paarden die allergisch zijn dienen een eczeemdeken te dragen. Begin hier vroeg in het seizoen mee. Anders kan het zijn dat het kwaad al is geschied en is de kans groot dat de deken binnen no-time stuk is door de jeuk. Vliegen weren bij het paard door sprays en dergelijke is lastig, maar er zijn wel mogelijkheden. Informeer hierover bij uw dierenarts!

[DO] Behandel de huid

Een open en geïrriteerde huid jeukt en trekt meer muggen aan, waardoor er steeds meer jeuk ontstaat. Behandel de huid daarom met helende zalf of spray. Dit kan bijvoorbeeld met de volgende producten:
– Honingzalf of honingspray. Dit houdt de wond vochtig en zacht, waardoor de genezing beter verloopt. Daarnaast zitten er stoffen in de honing die wondgenezing bevorderen.
– Hydricortiderm. Hierin zit een ontstekingsremmende stof, die daadwerkelijk de jeuk verminderd. Omdat het paard dan minder schuurt en jeukt, krijgen de wonden de kans om beter te genezen.

Vraag het de dierenarts

Lukt het niet het zomereczeem onder controle te krijgen? Vraag dan uw dierenarts op advies!

Created by Wefabric