Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Allergieën bij honden en katten

Net als mensen kunnen honden en katten voor bepaalde omgevingsfactoren of voedingsstoffen een allergie ontwikkelen. Door een disfunctie in het afweersysteem kunnen de meest voorkomende factoren of voedingsstoffen een allergie veroorzaken bij uw huisdier.

Meest voorkomende allergieën

De meest voorkomende huidallergie bij honden en katten is atopie (atopische dermatitis). Bij de hond komt dit vaak door een allergie voor pollen, planten, schimmels of variaties van stof of huismijt. Tevens zien we vaak een voedingsallergie, waarbij de hond voor bepaalde eiwitten of voedingsstoffen allergisch is. Bij katten komt een allergie voor vlooien of omgeving het meest voor.

Symptomen

De veel voorkomende symptomen bij een dier met een allergie zijn:

  • Jeuken/veel krabben
  • Een rode huid
  • Rode oren
  • Rode pootjes en liezen
  • Bijten en likken aan de pootjes

Tekenen van allergische reactie

Als dieren last hebben van een allergie, krabben en likken ze veel. Daardoor ontstaan kleine wondjes en een vuurrode huid. In eerste instantie zal men aan vlooien denken, echter kunnen de eigenaren vaak geen vlooien vinden en blijft de jeuk aanwezig. Dit zijn vaak de eerste tekenen van een allergische reactie op een allergeen.

Allergie vaststellen

Wanneer er een verdenking bestaat van allergie zal in eerste instantie de ectoparasiet (vlo) uitgesloten worden. Hierna zal de voeding gerelateerde kant uitgesloten worden. Het merendeel van de allergie is namelijk vlo of voedsel gerelateerd. Dit kan op twee manieren.

De eerste optie is 6-8 weken een anallergeen voer te geven. Wanneer dit strikt wordt toegepast kan na 8 weken het resultaat geëvalueerd worden. Bij voldoende verbetering moet uw huisdier op dit dieet blijven.

Een tweede optie is door middel van bloedonderzoek te bekijken op welke voedingsstoffen er een reactie is. Aan de hand van dit onderzoek kan men zelf een dieet gaan samenstellen of een geschikt commercieel voer verstrekken.

Omgeving gerelateerde allergie

Wanneer de voeding gerelateerde allergie is uitgesloten, wordt er gekeken naar een omgeving gerelateerde allergie. Dit kan onderzocht worden door middel van bloedonderzoek. De volgende stap is immunotherapie. Een op maat gemaakte vloeistof bevat de specifieke allergenen waar uw dier allergisch voor is. Door middel van kleine injecties of spray wordt uw dier minder gevoelig gemaakt voor deze allergenen en daardoor zal uiteindelijk de jeuk verdwijnen. Deze therapie zal levenslang nodig zijn en men moet ervan uitgaan dat het een half jaar kan duren voordat er resultaat te zien is.

Heeft uw hond of kat een allergie?

Vertoont uw hond of kat symptomen van een allergie? Heeft hij/zij bijvoorbeeld wondjes of een rode huid. Maak dan een afspraak, dan gaan we samen kijken naar een oplossing waardoor uw huisdier weer lekker in zijn vel komt te zitten.

Created by Wefabric