Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

De drachtcyclus van de merrie

Wilt u gaan fokken met uw paard? Of is uw paard al drachtig? Een merrie doorloopt verschillende stadia voor, tijdens en na de geboorte van het veulen. 

Hengstigheid

Vanaf dat een merrie 1,5 jaar is wordt ze doorgaans iedere 21 dagen hengstig. Deze hengstigheid duurt gemiddeld een week. De duur en de frequentie worden sterk beïnvloed door externe factoren als daglengte, voeding en temperatuur, maar ook door bijvoorbeeld de leeftijd van de merrie. In de periode voordat de merrie hengstig is ontstaat er een eiblaasje. Dit blaasje produceert hormonen die de hengstigheid veroorzaakt. Tijdens een echo is dit blaasje in de meeste gevallen duidelijk zichtbaar, waardoor de cyclus van de merrie inzichtelijk is en er wordt bepaald wanneer inseminatie plaatsvindt.

Inseminatie

Inseminatie kan plaatsvinden wanneer er ovulatie optreedt bij de merrie. Bij ovulatie springt het eiblaasje. Dit is in de laatste periode van de hengstigheid. Het eitje dat zich in het blaasje bevindt komt door dit proces vrij. In deze periode kan dus het beste de inseminatie plaatsvinden. Na zo’n zes dagen komt de bevruchte eicel in de baarmoeder en na ongeveer twee weken zal deze zijn ingenesteld in de baarmoederwand.

Drachtigheid

Op dag 18 na de Kunstmatige Inseminatie controleren we door middel van een echografie of de merrie drachtig is. Is er een vermoeden van tweelingdracht? Dan scannen we de merrie eerder, zodat er indien nodig vruchtreductie kan worden uitgevoerd. De dracht van een paard duurt ruim 11 maanden (gemiddeld 335 dagen). De exacte drachttijd voor een gezond veulen kan enorm variëren: van twee weken te vroeg tot aan een maand te laat.

Geboorte veulen

In de dagen voor de geboorte zal de merrie zich vaak onrustig gedragen. Ook zal het paard gaan kegelen (druppels aan de tepels). De banden en spieren worden voordat de geboorte plaatsvindt slapper. Begint de merrie erg onrustig te worden en te zweten? Dan is de kans groot dat de geboorte in gang is gezet! In de meeste gevallen is de merrie prima in staat om de geboorte zonder hulp te doorstaan. Duurt de geboorte veel langer dan 30 minuten? Of is de merrie al een tijd aan het persen zonder enige vooruitgang? Dan is het verstandig de dierenarts in te schakelen.

Pasgeboren veulen

Na de geboorte doorloopt het veulen enkele fases:

  • Binnen 30 seconden begint het veulen te ademen. Eerst snel, maar na 1 minuut is dit een rustige ademhaling.
  • Na ongeveer 1,5 minuut zal het veulen het hoofd gaan schudden of optillen
  • Na gemiddeld een uur gaat het veulen staan en na zo’n 1,5 uur gaan drinken. Het is belangrijk dat het veulen binnen 2 uren gaat drinken. Laat de merrie het niet toe of heeft het veulen geen aandrang om te drinken? Bel dan meteen de dierenarts. Een veulen kan namelijk erg snel uitdrogen. Daarbij is de eerste moedermelk (biest) zeer belangrijk voor de gezondheid van het veulen.

Nageboorte

Nadat het veulen is geboren zal na 1 tot 1,5 uur de nageboorte op gang komen. De naweeën kunnen voor ongemak zorgen, waardoor de merrie onrustig is. Laat de merrie in deze periode met rust. Dit betekent dat er nooit aan de nageboorte moet worden getrokken. Ook het afknippen van een deel van de nageboorte is zeer onverstandig. Duurt de nageboorte langer dan 4 uren? Schakel dan de dierenarts in. Zit de vastzittende placenta namelijk te lang dan is er een grote kans op bloedvergiftiging. Het is verstandig de nageboorte in een emmer of plastic zak te bewaren, zodat de dierenarts deze kan controleren op volledigheid.

Vruchtbaarheidsbegeleiding merrie

De dierenartsen van Van Waard tot Klif staan uw merrie graag bij voor een succesvolle dracht. Dit is eventueel mogelijk in abonnementsvorm. Bekijk hier de mogelijkheden en werkwijze.

Created by Wefabric