Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Een nestje pups: dit komt er bij kijken

U denkt er misschien wel eens over na om een nestje pups bij uw eigen hond te hebben. Hoe leuk is het om te zien hoe uw hond als moeder is, de geboorte mee te maken en acht weken voor schattige pups te zorgen? Paraveterinair Sandra vertelt alles over wat er bij komt kijken!

De voorbereiding

Als u van plan bent om te gaan fokken, doe dit dan niet met uw hond als ze erg bang of agressief is. Heeft u een hond met een stamboon? Dan is het soms zelfs verplicht om een gedragstest te doen, de zogenoemde MAG-test. Lees hier meer over de test. Het is bovendien belangrijk dat reu en teef beide gezond zijn. Laat dit beoordelen door de dierenarts en ga dan ook na of er een kans bestaat op het doorgeven van erfelijke afwijkingen.

Aan de slag

Een teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops en is vruchtbaar aan het einde van de loopsheid. De grootste kans van slagen is wanneer u de teef twee keer laat dekken: tussen de negende en elfde dag en tussen de elfde en dertiende dag van de loopsheid. Om zeker te weten wanneer de hond het meest vruchtbaar is, kunt u een progesteron bepaling van het bloed laten uitvoeren.

De teef is ongeveer 63 dagen drachtig. Vanaf 25 dagen na de dekking, kan de dierenarts via een echo vaststellen of uw hond drachtig is. Zorg ervoor dat u vanaf dit moment alle benodigdheden in huis heeft. Denk hierbij aan een werpkist en een warmtelamp. Houd uw hond rustig en zorg dat ze genoeg te eten krijgt zodat de ongeboren pups goed kunnen groeien.

Een nestje pups: dit komt er bij kijken

Hoera, de pups zijn geboren! Maar, wat nu? De pups worden doof en blind geboren, dit hoort zo. De oren en ogen van de pups gaan na ongeveer tien dagen open. Wat niet hoort, is een open gehemelte. Check dit goed, want in dit geval heeft de pup moeite met drinken en zal niet goed gaan groeien. Houd ook goed in de gaten of alle pups beginnen te drinken bij de moeder. Weeg elke pup minstens één keer per dag, zo kunt u goed volgen of ze allemaal genoeg melk krijgen en voldoende groeien. De melktanden beginnen vervolgens vanaf drie weken door te komen.

Vanaf twee weken is het belangrijk dat de moeder en haar pups ontwormd worden. Dit mag herhaald worden op vier, zes en acht weken leeftijd. Doe dit daarna iedere maand, totdat ze een half jaar oud zijn.

Opvoeding van het nestje pups

De eerste drie maanden zijn voor de opvoeding van een pup erg belangrijk. Laat de pups rondlopen in huis en laat ze kennis maken met andere dieren en kinderen. Vanaf week vijf of zes mag u de pups brokjes aanbieden. Nu de pup brokjes eet, zal de moederhond de ontlasting en plasjes van de pups niet meer opeten en is het tijd voor zindelijkheidstraining! Dat wordt veel schoonmaken…

Vaccinaties en chippen

Op zes weken leeftijd is het tijd voor de eerste vaccinatie. Dit wordt gedaan zodat de pup antilichamen aan gaat maken. Wanneer de pup dan in aanraking komt met een ziekteverwekker, is het afweersysteem klaar om meteen te reageren. Op negen en twaalf weken leeftijd is het verstandig om de pup nogmaals te vaccineren. Zo is de pup voor meerdere ziektes beschermd en kunnen er voldoende antistoffen aangemaakt worden.

Voor de pups zeven weken oud zijn, moeten ze verplicht gechipt zijn. Registreren moet ook gebeuren, voordat de pups acht weken oud zijn. Het chippen wordt meestal tegelijk met de eerste vaccinatie gedaan. Na de acht weken is het tijd om afscheid te nemen van de pups en mogen ze naar een nieuw baasje. U kent inmiddels het karakter van de pup. Probeer hierdoor een ‘zo goed mogelijke match’ tussen baas en pup te creëren.

Meer informatie over een nestje pups?

Wilt u na het lezen van deze blog een nestje pups bij uw hond én heeft u voldoende tijd, ruimte, geld en liefde om voor moeder en pups te zorgen? Wij helpen u graag! Naast alle zorgen, is het krijgen van een nestje pups een geweldig leuke ervaring.

Created by Wefabric