Bel voor spoed Workum 0515-54 12 29 of Koudum 0514-52 18 88

Verzorging kat: zo doet u dat!

Een kat is een buitengewoon populair huisdier, hoofdzakelijk omdat ze voor veel gezelligheid en vermaak in huis zorgen. Maar.., er komt meer kijken bij de verzorging van dit huisdier dan velen denken. In deze blog leest u alles over de (basis)verzorging van uw kat!

Verzorging kat: de aanschaf

Katten zijn zelfstandiger dan honden. Dat neemt niet weg dat deze huisdieren ook zorg en aandacht nodig hebben. Houd altijd in uw achterhoofd dat een kat tijd, energie, aandacht én geld kost. Voordat u een kat aanschaft is het belangrijk om te bedenken wat u van het huisdier verwacht. Kan hij bijvoorbeeld lekker naar buiten? Of is daar geen mogelijkheid toe? Het ene ras is meer geschikt om binnen te blijven dan het andere. Ook is het van belang om in uw huis aanpassingen te verrichten wanneer u een kat aanschaft. Zo moet de kat zijn behoefte kunnen doen en genoeg plekken hebben waar hij zich terug kan trekken.

Aandacht geven en spelen

Een kat houdt net zoveel van aandacht als andere huisdieren. Fysieke aandacht hoort dan ook bij de eerste levensbehoefte van een kat. U kunt uw kat aandacht geven door voldoende tijd uit te trekken om te knuffelen, borstelen of om de kat bij u op te bank te laten liggen. Een andere manier van aandacht geven is spelen. Zij kunnen dit alleen, met elkaar of met hun baasje. Spelen is ook goed voor hun fysieke gezondheid. Zo blijven ze in beweging.

Voeding

Het is belangrijk dat uw kat de hele dag door vers water krijgt. Ook dagelijkse voeren is van belang. Houd er rekening mee dat kwaliteitsvoer erg belangrijk is. De wat goedkopere voer zit vaak veel geur- en smaakstoffen in die belastend voor de nieren zijn. Weet u niet zeker welke voeding juist is voor uw kat? Overleg dit met de dierenarts. Ook dagelijkse voeren is van belang. Een kat eet vaak niet in één keer het hele bakje leeg. Het is niet verstandig om onbeperkt te voeren, veel katten hebben namelijk aanleg om dik te worden.

Medische voorzorgsmaatregelen

Een gezonde kat herkent u aan zijn mooie glanzende vacht, een schoon gebit, een goed gewicht en stevige ontlasting. Om ziektes tegen te gaan is het noodzakelijk om uw kat te vaccineren. Katten hebben grote kans op wormen, dit kunt u voorkomen door uw kat elke 3 maanden te ontwormen door middel van bijvoorbeeld een pilletje. Houd verder in de gaten of uw huisdier geen vlooien of teken heeft, eventueel zijn hier preventiemiddelen voor. Tot slot is het aan te raden om het gebit van een kat jaarlijks te laten controleren, een goed gebit is namelijk ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid!

Tip: februari is het dé maand van het gebit, dan kunt u een gratis gebitsconsult aanvragen.

Created by Wefabric